2008. április 14., hétfő

KITARTÁS KÍSÉRTÉSEKBEN

"Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek. Senki se mondja, amikor kísértésbe jut: az Isten kísért engem, mert az Isten a gonosztól nem kísérthető, és ő maga sem kísért senkit a gonosszal. Mert mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe. Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz. Ne tévelyegjetek, szeretett testvéreim: minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása. Az ő akarata szült minket az igazság igéje által, hogy mintegy első zsengéje legyünk teremtményeinek." (Jakab 1,12-18)

Minden egyes kísértés azt célozza meg, hogy a lelki páncélunkon található résen át tudjon törni, és a vágyakon keresztül érkező csábítással szemben feladjuk az ellenállásunkat. Amikor valakit érzékeny pontján találnak el, nagy fájdalommal jár, és a cselekvőképesség nagyfokú korlátozódásával. A bokszolók ilyenkor szokták bedobni a törölközőt, jelezve, hogy feladják a harcot. Hasonló hatást vált ki a lélekben az, amikor az ember ijesztő módon szembesül egy-egy kísértő helyzet vagy gondolat erejével. Ilyenkor egyszerűbbnek látszik, ha az ember elengedi magát, és hagyja, hogy sodorja a lelkénél erősebb áramlat. Pedig ez a legrosszabb dolog, amit az ember tehet. Ha ilyenkor feladja, sose lesz tapasztalata arról, hogy túl lehet jutni a kísértéseken is.
Egyre kisebb lesz az ellenállása velük szemben, végül menthetetlenül elbukik.Ezért tanácsolja Jakab: "Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját". Ne higgyük el a gonosznak a kísértések között, hogy képtelenség azokat legyőzni! Ha ismerjük gyenge pontjainkat, kerüljük azokat a helyzeteket, ahol ezeknél fogva kiszolgáltatottá válhatnánk a Gonosznak! Ha nem láttuk előre a kísértő helyzetet, merjük elhinni, hogy Urunk velünk lesz, ő erősebb a ránk nehezedő lélektani nyomásnál, ha figyelünk rá, győztesen és megerősödve hoz ki bennünket abból!

1 megjegyzés:

Vállalkozásom megszűnt írta...

Ez a legnehezebb dolog a világon!
Szerintem nem vagyok egyedül!