2010. szeptember 11., szombat

Aki látta már a "Tűzálló" című filmet, az tudni fogja, hogy mit is jelent a "40" napos program. A filmbeli főszereplő egy megromlott házasságot szeretne helyrehozni ennek a 40 napos programnak a segítségével... hogy sikerre viszi-e ez program a házasságukat? Aki kíváncsi, feltétlen nézze meg a filmet (szívesen segítek, hogy honnan lehet a filmet letölteni). Az alábbiakban, ettől függetlenül szeretném átadni ennek a 40 napos programnak az írott anyagát, természetesen részletekben, minden napot külön-külön.
Íme a bevezető, hogy világosabb képet kapjunk a programról:

BEVEZETŐ A 40 NAPOS TANULMÁNYBA

Szeretnélek figyelmeztetni: ezt a negyvennapos utazást nem lehet félvállról venni! Kihívásokkal teli és sokszor küzdelmes, ugyanakkor hihetetlen beteljesedést hozó út áll előtted. ahhoz, hogy végigcsináld, eltökélt lélekre és rendíthetetlen elhatározásra lesz szükséged. Ez a program nem arravaló, hogy csupán kóstolgasd vagy röviden kipróbáld. Azok viszont, akik hamar feladják, elszalasztják a legnagyszerűbb jutalmat. Ha negyven napon keresztül minden áldott nap odaszánod magad, annak eredménye megváltoztathatja egész életedet és a házasságodat. Tekintsd ezt kihívásnak azoktól, akik már előtted végigjárták ezt az utat.

A szeretet türelmes
A Szentírás szerint isten a házasságot jó dolognak tervezte és teremtette. Ez egy csodálatos, felbecsülhetetlen értékű ajándék. Isten a házasságot arra használja, hogy segítsen nekünk: elűzni a magányt, megsokszorozni a hatékonyságunkat, családot alapítani, gyerekeket nevelni, élvezni az életet és megtapasztalni a kapcsolatunkból származó intimitás áldásait. Mindezeken túl azonban a házasság azt is megmutatja, hogy szükségünk van egy egész életre szóló társra, aki segít jellemünk fejlődésében és saját énközpontúságunk leküzdésében. Ha taníthatóak vagyunk, meg fogjuk tanulni azt, ami a legfontosabb a házasságban: szeretni. Ez az erős szövetség teret biztosít számodra, hogy megtanuld, hogyan szeress feltétel nélkül egy másik - tökéletlen - személyt. Ez egy csodálatos dolog. És nehéz. De megváltoztatja az életedet.Ez a könyv a szeretetről szól. Arról, hogy megtanuld, és merd úgy élni az életedet, hogy az tele legyen szerető kapcsolatokkal. Ez az utazás azzal az emberrel kezdődik, aki a legközelebb áll hozzád: a házastársaddal. Isten áldjon meg, ahogy nekivágsz ennek a kalandnak.
Egyben biztos lehetsz: ehhez bátorság kell. Ha vállalod ezt a kihívást, akkor arra a látásra kell jutnod, hogy ahelyett, hogy követed a szívedet, úgy döntesz, hogy vezeted azt. A világ azt mondja, hogy kövesd a szíved, de ha nem te vezeted azt, akkor valaki vagy valami más fogja. A Bibliában azt olvassuk, hogy "csalárdabb (angolban: félrevezetőbb) a szív mindennél" (Jeremiás 17:9), és mindig arra törekszik, amit pillanatnyilag helyesnek érez.Mi arra bátorítunk, hogy merj másként gondolkodni: dönts úgy, hogy abba az irányba vezeted a szívedet, ami hosszú távon a legjobb. Ez az egyik kulcsa a tartós, megelégedettséget hozó kapcsolatoknak.
A "Merj szeretni!" nem egy átalakító program, aminek segítségével megpróbálod a házastársadat olyan személlyé formálni, amilyennek te szeretnéd őt látni. Minden bizonnyal már rájöttél, hogy a férjed, illetve feleséged megváltoztatására irányuló ilyesfajta törekvések csak kudarccal és csalódottsággal végződnek. Ez a könyv inkább olyan, mint egy nagy utazás, amely a valódi szeretet felfedezéséről és gyakorlásáról szól, még akkor is, ha a vágy kiszáradt és a kedv ellankadt. Az igazság az, hogy a szeretet nem csupán érzés, hanem egy döntés. A szeretet önzetlen, áldozatkész és átformáló erővel bír. És amikor a szeretetet - az eredeti tervnek megfelelően - őszintén kimutatod, kapcsolatotok minden valószínűség szerint előnyére fog változni.
Ennek az utazásnak minden napja három rendkívül fontos részt fog tartalmazni:
Először: bemutatjuk a szeretet egy különleges jellemzőjét, megnyilvánulását. Figyelmesen olvasd végig ezeket a részeket és légy nyitott arra, hogy egy új megértést kapj arról, mit jelent igazán és őszintén szeretni valakit.
Másodszor: minden nap kapsz egy különleges feladatot, amit meg kell tenned a házastársadért. Némelyik könnyű lesz, egyik-másik pedig igazi kihívást jelent majd. Azonban mindegyiket vedd komolyan, szedd össze minden kreativitásodat és bátorságodat, hogy megpróbálkozz vele! Ne csüggedj, ha valamilyen külső tényező meggátol valamelyik feladat megvalósításában! Mihamarabb szedd össze magad és folytasd tovább az utazást!
Végül: egy üres, naplóírásra alkalmas helyet találsz, ahová feljegyezheted mindazt, amit tanultál, tettél, valamint azt, hogy miként reagál a házastársad. Fontos, hogy kihasználd ezt a lehetőséget és lejegyezd, hogy mi történik veled és a pároddal útközben. Ezek a jegyzetek előrehaladásodat rögzítik, és később felbecsülhetetlen értékké válnak számodra.Ne feledd, tiéd a felelősség, hogy védd és irányítsd a szívedet! Ne add fel, és ne csüggedj! Határozd el, hogy vezetni fogod a szíved, és mindvégig kitartasz. Az életben kevés nagyobb dolog van annál, mint megtanulni igazán szeretni.

Most azért megmarad a hit, remény, szeretet; ezek között pedig legnagyobb a szeretet. 1Korinthus 13,13
Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom.És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyükről, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok.És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adöm is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból.
1Korinthus 13,1-3
(hamarosan jön az első napi program)

Nincsenek megjegyzések: